Deputeti Ilir Deda, i bërë pjesë e Lëvizjes Vetëvendosje para zgjedhjeve të fundit parlamentare po sfidon konceptin e subjektit politik të ndërtuar nga Albin Kurti.


Deda i ftuar në një emision argëtues në Klan Kosova përmes një veprimi të vogël ka dërguar një mesazh të madh.

Në emisionin ku mysafirët shtyhen të tregojnë talentin e tyre në pikturë, Deda ka zgjedhur të bëjë hartën e botës, duke e theksuar flamurin e Kosovës, simbol i cili nuk është pranuar asnjëherë nga subjekti politik i ndërtuar nga Albin Kurti.

Ai për këtë edhe ka marrë vërejtje të shumta pas postimit të fotografisë në Facebook. Shumë aktivistë të Lëvizjes Vetëvendosje e kanë parë këtë si fyerje dhe kanë kërkuar nga ai që të kërkojë falje.

“Lëvizja VETVENDOSJE! është kundër një flamuri artificial i cili iu është imponuar popullit shqiptar pa e pyetur atë! Pranimi i këtij flamuri nga një anëtar i kësaj lëvizje e dëmton rëndë VV-n!”, ka shkruar një komentues në fotografinë e postuar nga Deda.

“Ilir Deda ju duhet të kërkoni falje që keni bër foto afër një simboli i cili përqan kombin shqiptar”, ka shkruar një komentues tjetër.
Deputeti Deda në Vetëvendosje kaloi nga shoqëria civile, ndërsa më parë bashkë me kryetarin aktual të Prishtinës, Shpend Ahmeti, ishte edhe themelues i partisë Fryma e Re, e cila u shua pasi nuk mundi të marrë votat e mjaftueshme sa për t’u bërë pjesë e Kuvendit të Kosovës.

Koncepti politik i Dedës i treguar gjatë aktivitetit të tij gjatë kohës sa ishte pjesë e shoqërisë civile, por edhe i politikës ka qenë diametralisht i kundërt me atë të Lëvizjes Vetëvendosje.

Deda vazhdimisht kishte proklamuar një frymë liberale, për dallim nga nacionalizmi ekstrem që karakterizon Vetëvendosjen.


Këto veprime edhe mund të mos kalojnë pa u vërejtur në partinë të cilën tani e drejton Visar Ymeri, pasi në të kaluarën anëtarë të cilët kanë devijuar nga parimet e vëna nga Albin Kurti, janë përjashtuar nga ky subjekt politik. /lajmi.net

Deputeti i Vetëvendosjes, Ilir Deda, ka propozuar themelimin e një Gjykate për Krime Lufte me Seli në Prishtinë si kundërpërgjigje ndaj refuzimit të Gjykatës Speciale që i ka bërë dje Kuvendi i Kosovës.

Deda ka thënë se tash pas dështimit të Gjykatës në Parlament duhet të ulen pozita e opozita për të gjetur zgjidhje pa inate e barrikadime.

Ai ka thënë se Kosova duhet të pajtohet për dëshmi dhe mbrojtje të dëshmitarëve jashtë vendit e që janë të rrezikuar në Kosovë.

Lexojeni të plotë propozimin e Ilir Dedës:

Tash, pa inate, të gjitha partitë politike në Kuvend duhet të ulen dhe ta propozojnë alternativën e Kosovës ndaj Gjykatës Speciale që nuk kaloi dje. As nuk duhet Qeveria të inatoset dhe për inat ta procedojë amandamentin e dështuar kushtetues, dhe as nuk duhet të barrikadohet opozita.

Tash duhet të mirremi vesh për Gjykatën e Kosovës për Krime Lufte. Gjykatë të njëjtë çfarë kanë Kroacia, Bosnja e Serbia. Mund ta bëjmë këtë Gjykatë të Kosovës për Krime Lufte, me seli në Prishtinë; edhe nëse është me gjykatës e prokurorë ndërkombëtarë; të bëhen gjykimet në Kosovë për çfarëdo pretendimi; dhe të pajtohemi për dëshmi dhe mbrojtje të dëshmitarëve jashtë Kosovës që janë të rrezikuar këtu.

Ekziston edhe rruga e cila e sforcon shtetin tonë dhe pjekurinë politike dhe shoqërore për ballafaqim me të gjitha krimet e kryera në Kosovë, dhe jo vetëm sipas pretendimeve të Martyt. Pa inate, pa barrikadim. / Reporteri