Liqeni artificial i Gazivodës është tema kryesore e cila është duke i interesuar Serbisë në negociatat me Kosovën.

Edhe pse pala kosovare thotë se kjo temë ende nuk është hapur në diskutime, përfaqësuesit e Beogradit vazhdimisht e përmendin atë, duke thënë se kurrë nuk do të lejojnë që ai liqen të bie plotësisht nën administrimin e Prishtinës.
Liqeni artificial i Gazivodës i cili ndodhet në pjesën veriore të Kosovës, për pjesën më të madhe të të cilit shqiptarët kërkojnë administrimin, ka rëndësi strategjike për mbijetesën e serbëve në Kosovë, shkruan B92.
Ky liqe garanton qëndrueshmërinë energjetike e ekonomike të kësaj pjese të Kosovës, dy të tretat e liqenit ndodhen në territorin e Serbisë Qendrore, në territorin e komunave Novi Pazar e Tutin, thuhet në shkrimin e kësaj media serbe.
Prandaj Beogradi angazhohet që i gjithë kompleksi i Gazivodës të mbetet nën kontrollin e Bashkësisë së ardhshme të Komunave Serbe, e cila sipas projeksioneve të Beogradit do të jetë një shtet në shtet.
Edhe nëse autoritetet e BE-së i thonë “jo” hapjes së kapitujve të negociatave të Serbisë me BE-në për shkak të Gazivodës, kryeministri i Serbisë Aleksandar Vuçiq kohë më parë ka deklaruar se nuk do ta pranojë.
Liqeni i Gazivodës ndodhet në territorin e Zubin Potokut, në trekufirin midis Kosovës, Serbisë e Malit të Zi. Ai është ngritur në vitet e ’70-ta me mjete të Kosovës, nga i cili vihet në veprim hidrocentrali i Ujmanit, që prodhon 30 megavat energji elektrike.
Ai është potencial i rëndësishëm energjetik i vendit. Serbia në përpjekjet e saj për të ndarë veriun e Kosovës përmes Bashkësisë së Komunave Serbe, synon të rrëmbejë këtë resurs ekonomik tejet i rëndësishëm për Kosovën.

Acidi folik nuk është një vitaminë e zakonshme, por është një supervitaminë! Nëse një grua merr çdo ditë acid folik në dozë 400 mikrogram (mcg) përpara se të mbetet shtatzënë dhe në tre muajt e parë të shtatzënisë, i parandalon defektet e trurit dhe të palcës kurrizore tek fëmija.
 
Acidi folik, ndonëse quhet acid është në fakt një vitaminë e cila bën pjesë në familjen e vitaminave B.
 
Acid folik ka edhe në ushqimet të cilat i konsumojmë, por kjo nuk e përjashton domosdoshmërinë që një grua shtatzënë ose që provon të mbetet shtatzënë të merr 400 mcg acid folik në ditë.
 
Arsyeja se përse acidi folik duhet të merret edhe përpara se një grua të mbetet shtatzënë është se anomalitë e tubit neural shfaqen në 3-4 javët e para të shtatzënisë, prandaj në organizmin e asaj gruaje duhet të ketë një depozitë të mjaftueshme gjatë javëve të para kur zhvillohet truri dhe palca kurrizore e fëmijës.
 
Rekomandohet që acidi folik të merret së paku një muaj përpara shtatzënisë. Ka rekomandime që kjo vitaminë të merret edhe shumë muaj përpara shtatzënisë.
 
Acidi folik duhet të merret në dozë 400 mikrogram (mcg) ose 0.4 miligram (mg). Doza e acidit folik duhet të jetë më e lartë vetëm në rastet:
 
1. Kur një grua merr barna për epilepsi, sepse këto barna e pengojnë përthithjen e acidit folik, prandaj doza e acidit folik duhet të jetë më e madhe
2. Nëse indeksi i masës trupore është mbi 30 (që do thotë se nëse një grua e gjatë 170 cm peshon rreth 90 kilogram e më tepër). Gratë e shëndosha kanë tendencë që të kenë vlera më të ulëta të acidit folik në gjakun e tyre, prandaj doza duhet të jetë më e lartë.
3. Nëse një grua ka diabet (sëmundje të sheqerit).